HEMBA (Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı) üzerinden verilen bilgisayar dersleri sonucunda kursiyerlere iki tür belge verilmektedir; Birincisi Kurs Bitirme Belgesi (Sertifika) ikincisi ise Katılım Belgesidir. Bu belgelerin geçerliliği nedir? Nerelerde kullanılır ve arasındaki farklar nelerdir? sorularını sizin için konu haline getirip derledim.
HEMBA (Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı) üzerinde aldığınız Kurs Bitirme Belgesi, örgün eğitim kurumlarından yani Halk Eğitim Merkezlerinden aldığınız belgelerle aynı niteliği taşır. Bu nedenle HEMBA (Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı) üzerinden alınan belgeleri de tüm resmi kurumlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu belgeler, aynı zamanda Görevde Yükselme Sınavlarında, Kamu Personeli alım ilanlarında ve diğer resmi işlemlerde de geçerlidir.
Doğrusunu söylemek gerekirse, bu belgeler esasen kişisel gelişiminizi desteklemek amacıyla tasarlanmıştır ve resmi işlerde geçerli bir belge olarak kullanılamaz.
Katılım Belgesi ise yalnızca eğitime veya etkinliğe katıldığınızı gösterir ve bu şartların hiçbirini karşılamaz. Dolayısıyla, resmi işlemlerde ve başvurularda Kurs Bitirme Belgesi talep edilen yerlerde, Katılım Belgesi geçerli değildir.
Not: HEMBA'dan alınan Katılım Belgesi, yalnızca katiplik başvurularında değil, tüm resmi kurum personel alımlarında da geçerli değildir.


HEMBA Bilgisayar Sertifikası ve Katılım Belgesi arasındaki farklar nelerdir?
Kurs Bitirme Belgesi
Kurs Bitirme Belgesi, istediğiniz kursa kayıt ile başlar. Kurs saatlerine uyum, devamlılığın sağlanması ve kurs bitiminde yapılan sınavı başarı ile bitirmeniz durumunda tarafınıza verilir. Kurs bitirme belgeleri sınava tabiidir. Tüm aşamaları tamamlayan kursiyerlere Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen bu belgenin, her yerde ve her kurumda resmi geçerliliği vardır.HEMBA (Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı) üzerinde aldığınız Kurs Bitirme Belgesi, örgün eğitim kurumlarından yani Halk Eğitim Merkezlerinden aldığınız belgelerle aynı niteliği taşır. Bu nedenle HEMBA (Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı) üzerinden alınan belgeleri de tüm resmi kurumlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu belgeler, aynı zamanda Görevde Yükselme Sınavlarında, Kamu Personeli alım ilanlarında ve diğer resmi işlemlerde de geçerlidir.
Katılım Belgesi
Katılım Belgesi, Kurs Bitirme Belgesine kıyasla kullanım alanı daha sınırlı olan bir belgedir. Bu belge, katıldığınız eğitim, seminer, konferans gibi etkinliklerdeki aktif katılımınızı ve programın içeriğini takip ettiğinizi resmi olarak belgelendirir. Ancak, katılım sonunda herhangi bir sınav yapılmaz, ders saatlerine uyum zorunluluğu aranmaz ve devamlılığın sağlanması konusunda sıkı bir takip uygulanmaz. Bu nedenle, katılım belgeleri yalnızca bir etkinliğe katıldığınızı belgelemekle sınırlıdır ve resmi kurum ya da kuruluşlar tarafından geçerli bir belge olarak kabul edilmez.Doğrusunu söylemek gerekirse, bu belgeler esasen kişisel gelişiminizi desteklemek amacıyla tasarlanmıştır ve resmi işlerde geçerli bir belge olarak kullanılamaz.
Katılım Belgesi, Kurs Bitirme Belgesi yerine geçer mi?
Hayır, geçmez. Kurs Bitirme Belgesi alabilmek için belirli başlı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar arasında ders saatlerine devam zorunluluğu, kurs sonunda yapılan sınavdan başarılı olma ve eğitim sürecini tamamlama gibi kriterler bulunmaktadır.Katılım Belgesi ise yalnızca eğitime veya etkinliğe katıldığınızı gösterir ve bu şartların hiçbirini karşılamaz. Dolayısıyla, resmi işlemlerde ve başvurularda Kurs Bitirme Belgesi talep edilen yerlerde, Katılım Belgesi geçerli değildir.
Belgemin Kurs Bitirme Belgesi mi yoksa Katılım Belgesi mi olduğunu nereden öğrenebilirim?
- E-Devlet'e giriş yapın.
- Arama butonuna Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama yazın.
- Açılan sayfada görmek istediğiniz sertifikayı seçin.
- Barkodlu Belge butonuna tıklayarak PDF Dosyasını Aç seçeneği ile belgenize ulaşın.
- Açılan belgede, başlık kısmında "Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü" yazısının hemen altında sertifikanızın türü belirtilir. Eğer Kurs Bitirme Belgesi ise "Kurs Bitirme Belgesi", Katılım Belgesi ise "Katılım Belgesi" ifadesi yer alacaktır. Bu başlık sayesinde belgenizin türünü kolayca anlayabilirsiniz.
Katiplik için HEMBA’dan aldığım Kurs Bitirme Belgesi ile başvuru yapabilir miyim?
Katiplik başvuruları için en önemli kriterlerden biri, 6225 Nitelik Kodu olan Bilgisayar İşletmenliği Sertifikasına sahip olmaktır. Alternatif olarak, bu sertifikaya eşdeğer olan bilgisayar derslerini daha önceki eğitim hayatınızda almış olmanız ve bunu resmi olarak transkriptinizle kanıtlamanız gerekmektedir. Katılım Belgesi ile katipliğe başvuru yapamazsınız.Not: HEMBA'dan alınan Katılım Belgesi, yalnızca katiplik başvurularında değil, tüm resmi kurum personel alımlarında da geçerli değildir.

