Hayatı Planlı Yaşamak

Hayatı Planlı Yaşamak
Kimi zaman işleri, zamanı ve kendimizi yönetmekte zorlanırız. Özellikle zamanı verimli kullanamadığımızdan, hatta bir günün 24 saatten fazla olması gerektiğinden dertleniriz.

Bazen en zor anlarınızda her şeyin kontrolümüzden çıktığı, olmasını istediğimiz gibi ilerleyemediği, yapmamız gerekenleri yapamıyormuş gibi hissettiğimiz zamanlar da yaşayabiliriz. Bu noktada, kişinin kendi yaşam koşullarına göre hayatını bir plan çerçevesinde şekillendirmesi oldukça yararlı olacaktır.

“Hayata bir kere geldiğimiz ve sadece kendimiz için yaşamamız” şeklinde, iliklerimize kadar empoze edilen düşünce yapısı nedeniyle, üzerine düşünmek, plan yapmak, sorumluluk almak, sistemli olmak yerine anlık haz peşine düşüldüğü günümüz popüler yaşam kültüründe, işler yetişmediğinde, zaman daraldığında ve somut çıktılar alamadığımızda yetersizlik, değersizlik duygularını derinlemesine yaşarız ne yazık ki. Bunun önüne geçebilmek ise tamamen bizim elimizdedir. Sorumluluğun sadece bizde olması, işlerimizi nasıl yönetmemiz gerektiğini gösteren ilk adımdır.

Plan yapmak bir alışkanlıktır.​

Plan yapmak, gazla olacak bir iş değildir. İnsanlar bir şeye gazla başlarsa, 3 gün sonra bırakırlar. Bunu günlük bir rutin ihtiyaç haline getirmeliyiz. Hayatın akışında bir alışkanlığa dönüştürmeliyiz.

Planlı Yaşamak İçin 7 Adım

  1. Sabah Bloğu Taktiği
  2. Her Gün Senin Günün
  3. Büyük Hedef - Küçük Adım
  4. Her Haftaya Bir Taslak
  5. Eisenhower Mucizesi
  6. İlginç Fikirler Havuzu
Planlı Yaşamak: Kendi hayatımızı, kendi kararlarımızı ve hedeflerimiz doğrultusunda belirli bir düzen ve program içinde sürdürebilmek şeklinde tanımlanabilir.
İyi şeyler yalnızca planlanırsa olur, kötü şeyler kendiliğinden olur. – Crosby

Planın Gücü​

Hayata bir kez geldiğimizi fark ettiğimizde çoğumuzun aklında aralıklar ve hava gibi hareket etme sesleri toplanır. Üzerine düşünüp, demlenmek yerine anlık haz arayışı bizi daha kendiliğinden bir şekilde hareket etmeye iter. Özellikle henüz ciddi sorumluluklar almadığımız ve bakımımızı karşıladığımız yirmili yaşlarda, hayatı gönlümüzce yaşamaya çalışırız. Açıkça bunda yanlış bir şey de yok, çünkü gençlik dönemi bize mutluluğu en yoğun şekilde hissettirir.

Bu gençlik hissinin bir süreliğine bize kendimizi iyi hissettirse de, hayatın göz ardı edilemeyen gerçeklikleriyle yüzleşmeye başladığımızda bazı şeyler değişir. Her konuda önce kendi sorumluluğumuzu almamız gereken bir evreye geldiğimizde, daha temkinli, düşünerek ve daha bilinçli hareket etmeye başlarız. İstisnalar her zaman olacaktır, ancak bu durum çoğumuzun hayatına dokunacaktır.

Planlı yaşamak nedir?​

Planlı yaşamadığımızda, kendi hayatımızı kendi kararlarımız ve hedeflerimiz doğrultusunda belli bir düzen ve program içinde sürdüremeyiz. Bu yüzden planlı yaşamak, hayatımıza yön vermek ve bizlere disiplin kazandırmak açısından önemlidir.
İyi şeyler yalnızca planlanırsa olur, kötü şeyler çözülürse olur. – Crosby

Planlı yaşamak, çoğu kişi için zorlu bir süreç olabilir. Ancak bu sürece girebilmek için öncelikle “Ben kimim?” sorusuna samimi ve derinlemesine cevap verebilmeliyiz. Yalnızca kendimizi tanıyarak, doğru bir yaşam planı oluşturabiliriz.

Kendinize sorun...​

  • Ben kimim?
  • Neleri seviyorum, neleri sevmiyorum?
  • Hayatta en çok ne istiyorum?
  • Gelecekte ben neredeyim?
  • Ailem ve sevdiklerim benden ne bekliyor?
  • En önemlisi, ben kendimden ne bekliyorum?
Bu soruları cevaplayarak, hayatımıza dair bir plan oluşturabiliriz. Zaman bilgisi olmadan, kendimize ait bir yol haritası çizmemiz mümkün olacaktır.

Planlı Yaşamanın Değeri​

Beni tanıyanlar bilir, küçük yaşlardan itibaren öz farkındalığımı yükseltmeye çalıştım. Bu, bazı arkadaşlarım tarafından daha hayali ve idealist biri olarak görülmeme neden oluyordu. Bu etiketleme, bana her zaman nerede ve nasıl olmam gerektiğini hatırlatıyordu.

Değişim konusunda özel bir yeteneğim yoktu; IQ seviyem ortalamaydı, beni diğerlerinden ayıran belirgin bir özelliğim yoktu. Ancak tek bir şeyim vardı: Çok çalışmak. Bu formül basit ama sürekliliği sağlamak zor bir formüldü. Evet, hayallerim ve hedeflerim vardı ve bunlara ulaşabilmek için doğru ve sürekli bir şekilde çalışmam gerekiyordu. Ancak sadece çok çalışmak yeterli değildi; aynı zamanda verimli ve doğru bir şekilde çalışmak gerekiyordu.

İşte bu noktada planlı yaşamayı hayatıma entegre etmeye başladım.

Planlı Yaşamın Temel İlkeleri​

  • Kendime yakışan bir hayat inşa etmek,
  • Nereden geldiğimi ve nereye gittiğimi bilmek,
  • Başkalarının doğrularıyla değil, kendi doğrularımla yaşamak,
  • Hayatımda anlamlı ve değerli sonuçlar yaratmak,
  • 24 saatin bana yetmesini sağlamak,
  • Çok yönlü bir şekilde gelişmek,
  • Yoğunluklara rağmen nefes alabilecek temeller oluşturmak.

Planlı yaşamak için ne yapılmalıdır?​

Herkesin planlı yaşamak için kendine göre bir yöntemi ve süreci vardır. Yukarıda sunduğum öneriler, kişisel deneyimlerimden yola çıkarak geliştirdiğim yöntemlerdir. Herkesin kendi hayatına uygun bir plan oluşturması, verimli ve tatmin edici bir yaşam sürdürmesi için ilham verici olabilir.

  • Beğen
Tepkiler: fatihh14 ve Taci06

Yorumlar

Bilgi

Yazar
Teselya
Okuma Süresi
3 dakika
Görüntüleme
57
Yorumlar
1
Son Güncelleme
Değerlendirme
5.00 yıldız 2 değerlendirme

Hayata Dair

Geri
Üst