Memurlar, şehir hayatından uzaklaşıp doğaya dönmek ya da ek gelir elde etmek için çiftçilik yapmayı düşünüyor. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların ticari faaliyetlerde bulunmasına bazı kısıtlamalar getiriyor. Peki bu kısıtlamalar çiftçiliği de kapsıyor mu? Bir memur, kendi tarlasını ekip biçebilir mi? Tarım yaparak gelir elde edebilir mi?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na Göre Memurların Ticaret Yapma Yasağı​

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki 657 sayılı Kanun’un 28. maddesi, devlet memurlarının ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunmasını açıkça yasaklamaktadır. Bu maddeye göre bir memur şirket kuramaz, ticari bir işletmede ortak olamaz veya aktif olarak bir iş yürütemez. Ancak bu yasağın, çiftçiliği kapsayıp kapsamadığı konusu biraz daha detaylı incelenmelidir.

Memurlar hobi amaçlı tarım yapabilir mi?​

Eğer bir memur, kendi şahsi tüketimi için sebze yetiştiriyor ya da hayvan besliyorsa, bu tamamen yasal ve mümkündür. Örneğin: Ev bahçesinde domates, biber, salatalık yetiştirmek, hobi amaçlı küçük çapta tarım yapmak ya da kendi ihtiyaçları için tavuk veya koyun beslemek gibi faaliyetler ticari değerlendirilmeyeceği için herhangi bir yasal kısıtlama bulunmamaktadır.

Memurlar çiftçilikten gelir elde edebilir mi?​

Burada kritik nokta, memurun çiftçiliği kazanç elde etmek için mi yoksa kişisel kullanım için mi yaptığıdır. Eğer memur ürettiği tarım ürünlerini pazara götürüp satıyorsa veya bir ticari işletme gibi hareket ediyorsa, bu durum yasaklı faaliyetler kapsamına girmektedir. Örneğin:
  1. Bir tarım işletmesi açmak ve ürün satışı yapmak,
  2. Ürettiği sebze ve meyveleri pazarda satmak,
  3. Bağ-Kur kaydı yaptırmak veya vergi mükellefi olmak.
Fakat aile bireyleri üzerinden tarım işletmesi kurmak ve memurun bu işte aktif görev almaması durumunda herhangi bir sorun yaşanmaz.

Memurlar çiftçilik yapabilir ama şirket kuramaz!​

Sonuç olarak, memurlar tarım ve hayvancılıkla uğraşabilir ancak bunu ticari bir kazanç kapısı haline getiremez. Eğer tamamen kişisel tüketim için üretim yapılıyorsa ya da aile üyeleri adına bir işletme açılıyorsa, mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir ama iş, aktif ticarete ve sürekli kazanç sağlamaya dönüşürse de memurun disiplin cezası alması kaçınılmazdır. Memurlar çiftçiliğe başlamadan önce mutlaka bağlı bulundukları kuruma danışmalı ve yasal çerçevede hareket etmelidir. Aksi takdirde, kanuna aykırı bir durum oluşabilir ve memurluk statüsü tehlikeye girebilir.