Usta öğretici, ustalık yeterliliğini kazanmış; aday çırak, ve kalfaların yanı sıra mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki öğrencilerin iş yerlerindeki eğitimlerinden sorumlu, mesleki eğitim tekniklerini uygulayabilen ve aktarabilen uzman kişidir. Usta öğretici, mesleki eğitim merkezlerinde ve iş yerlerinde öğretmen niteliğindedir.
Başvurunuzu bağlı bulunduğunuz Mesleki Eğitim Merkezlerinden yapabilirsiniz.
İş yerlerinizde stajyer, çırak ve kalfa yetiştirmek için bu belgeye sahip olmanız gerekmektedir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda bu durum açıkça belirtilmiştir.
Usta öğretici olmak için şartlar nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- Görevini yapmasına engel sağlık sorunu olmamak ve
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak.
Usta öğretici belgesi nasıl alınır?
Usta öğretici belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla verilir. Ustalık ve İş yeri açma belgesine sahip olanlar ve en az önlisans mezunu seviyesinde mesleki eğitimini tamamlamış adaylar, Mesleki Eğitim Merkezlerinin açmış olduğu 40 saatlik usta öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayan adaylar usta öğreticilik belgesi almaya hak kazanırlar. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile uygulanır.Başvurunuzu bağlı bulunduğunuz Mesleki Eğitim Merkezlerinden yapabilirsiniz.
Başvuru Şartları
- Alanında lisans, önlisans, işyeri açma belgesi veya ustalık belgesi belgelerinden en az birine sahip olmak.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
- T.C. Kimlik Kartı (çift taraflı fotokopisi) ve
- Öğrenim belgesinin barkodlu e-Devlet çıktısı.
Usta öğreticilik belgesi ne işe yarar?
Usta öğreticilik belgesi, mesleki yeterliliğinizi kanıtlayan ve halk eğitim merkezleri başta olmak üzere birçok alanda eğitmenlik yapmak için gereken yeterlilik belgesidir. Bu belgeyle mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfalara ders verebilir, halk eğitim merkezinde sertifikalı eğitimler düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, kendi atölyenizi açıp iş imkanı sağladığınız kursiyerlere pratik ve teorik bilgiler aktarılabilir, MEB onaylı sertifikaları sunabilirsiniz. Usta öğreticilik belgesiyle meslek edindirme projelerinde yer alabilir, bireylerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın ki her usta öğretici öğretmen niteliğinde bir eğitimcidir.İş yerlerinizde stajyer, çırak ve kalfa yetiştirmek için bu belgeye sahip olmanız gerekmektedir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda bu durum açıkça belirtilmiştir.