Bir Sabahlık Aldı, Tüm Evi Yeniledi: Diderot Etkisi Ne Diyor Bize?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan arayüz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 32
Hiç yeni bir şey alıp sonra “bu buna uymadı” deyip kendini alışveriş çılgınlığına kaptırdığın oldu mu?

Bir sabahlık nelere yol açabilir, tahmin eder misin? Fransız düşünür Diderot’a bir gün çok şık bir sabahlık hediye ediliyor. Güzel mi güzel. Ama sonra başlıyor evdeki diğer şeyler gözüne batmaya… "Bu sandalye çok eski", "bu masa sabahlığa yakışmadı", derken tüm ev baştan aşağı değişiyor.
İşte buna Diderot Etkisi deniyor. Yani, yeni bir şey aldıktan sonra onunla uyumsuz olan her şeyi değiştirme isteği. Aslında ihtiyaç yok ama o “tamamlama” hissi bizi dürtüyor.

Bugün biz de benzerini yaşıyoruz. Yeni bir ayakkabı alıyoruz, sonra kıyafetlerimiz uymadı diye yeni kıyafet alıyoruz. Yeni koltuk geliyor, sonra perde, halı derken kart limit uyarısı veriyor 🙂

Farkında olmadan birçok alışverişi sırf “uyum sağlasın” diye yapıyoruz...

Galiba yine oyuna geldik:kararsız:

Bunu yıllar önce duymuştum ve aynı durumu bir yakınımda gözlemledim, ona da söyledim uyum sağlasın diye böyle onu bunu alma isteği oluyormuş diye,çok şaşırmıştı sonra hak verdi ama bir süre aynı şekilde yine yaptı bunları,onu bırak ev değiştirdi kaç kere bu ondan mı bilmiyorum ,eşyalar eve uymadı şöyle bir ev yapcaz diye valla yaptılar eee ekonomik olarak iyi olunca daha kolay oldu tabi.
Şu an devam etmiyor bu davranışları nasıl çözüldü bilemiyorum ,evlerden uzak diyelim.

Öne Çıkan Konular

Yeni Kaynaklar

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri