Baader-Meinhof Fenomeni (Frekans Yanılsaması): Yeni bir bilgi, kelime, kişi ya da kavramı öğrendiğimizde; sanki evren bir anda bunu her köşeye serpiştirmiş gibi… her yerde karşımıza çıkmaya başlıyor.
Ama gerçek şu: beynimiz farkındalığını artırıyor, o bilgi hep oradaydı aslında!
Mesela;
– Yeni bir kelime öğrendin: Ertesi gün kitapta, filmde, sosyal medyada… Her yerde! “Ben daha dün bunu duymuştum, ne oluyor yaa?”
– Yeni bir araba modeli ilgini çekti: Trafikte sanki herkes o aracı kullanıyor. O model hep vardı, ama senin radarına yeni girdi.
– Yeni biriyle tanıştın, adını ilk kez duydun: Bir bakmışsın ertesi gün dizideki karakterin adı da o!
– Kırmızı bir mont aldın: O monttan sokakta 5 kişi daha var gibi geliyor. Hep vardı ama senin dikkatini çekmiyordu.
– Kahve hakkında bir şey okudun: Ertesi gün biri filtre kahveden, diğeri demleme yöntemlerinden bahsediyor.
Aslında olan tek şey farkındalığımız artıyor. Görüntü işleme algoritmaları böyle mi çalışıyor yoksa...
Belki de algoritmalar bile bizden kopya çekiyor...
Bir kez gördüler mi, sonra her yerde tanımaya başladılar.
Nihayetinde, beynimiz de kendi çapında bir yapay zekâ sonuçta
Ama gerçek şu: beynimiz farkındalığını artırıyor, o bilgi hep oradaydı aslında!
Mesela;
– Yeni bir kelime öğrendin: Ertesi gün kitapta, filmde, sosyal medyada… Her yerde! “Ben daha dün bunu duymuştum, ne oluyor yaa?”
– Yeni bir araba modeli ilgini çekti: Trafikte sanki herkes o aracı kullanıyor. O model hep vardı, ama senin radarına yeni girdi.
– Yeni biriyle tanıştın, adını ilk kez duydun: Bir bakmışsın ertesi gün dizideki karakterin adı da o!
– Kırmızı bir mont aldın: O monttan sokakta 5 kişi daha var gibi geliyor. Hep vardı ama senin dikkatini çekmiyordu.
– Kahve hakkında bir şey okudun: Ertesi gün biri filtre kahveden, diğeri demleme yöntemlerinden bahsediyor.
Aslında olan tek şey farkındalığımız artıyor. Görüntü işleme algoritmaları böyle mi çalışıyor yoksa...
Belki de algoritmalar bile bizden kopya çekiyor...

Bir kez gördüler mi, sonra her yerde tanımaya başladılar.

Nihayetinde, beynimiz de kendi çapında bir yapay zekâ sonuçta