Bir şeyi bir kez duyduktan sonra her yerde karşınıza mı çıkmaya başladı… Baader-Meinhof Fenomeni (Frekans Yanılsaması)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan arayüz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 54
Baader-Meinhof Fenomeni (Frekans Yanılsaması): Yeni bir bilgi, kelime, kişi ya da kavramı öğrendiğimizde; sanki evren bir anda bunu her köşeye serpiştirmiş gibi… her yerde karşımıza çıkmaya başlıyor.

Ama gerçek şu: beynimiz farkındalığını artırıyor, o bilgi hep oradaydı aslında!

Mesela;

Yeni bir kelime öğrendin: Ertesi gün kitapta, filmde, sosyal medyada… Her yerde! “Ben daha dün bunu duymuştum, ne oluyor yaa?”
Yeni bir araba modeli ilgini çekti: Trafikte sanki herkes o aracı kullanıyor. O model hep vardı, ama senin radarına yeni girdi.
Yeni biriyle tanıştın, adını ilk kez duydun: Bir bakmışsın ertesi gün dizideki karakterin adı da o!
Kırmızı bir mont aldın: O monttan sokakta 5 kişi daha var gibi geliyor. Hep vardı ama senin dikkatini çekmiyordu.
Kahve hakkında bir şey okudun: Ertesi gün biri filtre kahveden, diğeri demleme yöntemlerinden bahsediyor.

Aslında olan tek şey farkındalığımız artıyor. Görüntü işleme algoritmaları böyle mi çalışıyor yoksa...
Belki de algoritmalar bile bizden kopya çekiyor...:p
Bir kez gördüler mi, sonra her yerde tanımaya başladılar.:aman allahim:
Nihayetinde, beynimiz de kendi çapında bir yapay zekâ sonuçta 😄

Araba aldıktan sonra ben...Her yerde ne çok o model varmış,gerçi ben Ferrari görmek istiyordum ama işte hep bu algı yüzünden oluyo bunlar :)

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri