E-Yaygın Üzerinden Usta Öğretici Başvurusu Nasıl Yapılır?

özelkalem

Yetkili
Usta öğretici olmak isteyenlerin başvuru süreci artık tamamen dijital ortamda yürütülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı E-Yaygın Sistemi, usta öğretici başvurularının merkezi olarak toplanmasını ve değerlendirilmesini sağlayan resmi başvuru platformudur. Sistemin doğru ve eksiksiz kullanımı, görevlendirme şansını doğrudan etkiler.
İşte adım adım başvuru süreci:

1. E-Yaygın Sistemine Giriş​

• Tarayıcınızdan e-yaygin.meb.gov.tr adresine girin.
  • Sağ üst köşedeki "Giriş" butonuna tıklayın.
  • Sisteme e-Devlet bilgilerinizle giriş yapın. (e-Devlet şifresi, mobil imza veya T.C. kimlik kartı ile)
Bu aşamada sistem sizi otomatik olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın kimlik doğrulama ekranına yönlendirir.

2. Profil Bilgilerinin Güncellenmesi​

• Sisteme ilk kez giriş yaptıysanız, profil bilgilerinizi eksiksiz şekilde doldurmalısınız.
  • Kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, eğitim durumu, meslekî unvan gibi alanlar sistemde görünür hâle gelir.
  • Profilinizde fotoğraf yüklemek ve adres bilgilerinizi güncellemek önerilir.

3. Belgelerin Yüklenmesi​

• Ana menüden “Belgelerim” veya “Eğitim Bilgileri” sekmesine geçin.
  • Sahip olduğunuz belgeleri (diploma, sertifika, usta öğretici belgesi, oryantasyon eğitimi sertifikası vb.) PDF veya JPG formatında sisteme yükleyin.
  • Belgeler net okunabilir olmalı; aksi hâlde değerlendirmeye alınmaz.
Her belge için sistem üzerinde belge türü ve açıklama alanı bulunur. Örneğin:
 • Belge Türü: Ustalık Belgesi
 • Açıklama: Dikiş – Moda Tasarım alanında alınmıştır.

4. Kurs Başvurusunda Bulunma​

• Ana sayfada yer alan “Usta Öğretici Başvurusu” sekmesine tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekrandan il ve ilçe seçimi yapın.
  • Açılmış veya planlanan kurslar listelenir. Buradan ilgili alandaki kursa başvur seçeneğini işaretleyin.
  • Başvurmak istediğiniz kurslar için sistem, belgelerinizin yeterli olup olmadığını otomatik değerlendirir.

5. Evrak Teslimi ve Onay Süreci​

• Online başvuruyu tamamladıktan sonra, bağlı bulunduğunuz halk eğitimi merkezine elden belge teslimi yapılması gerekebilir.
  • Bazı merkezler yalnızca dijital başvuru ile işlem yürütürken, bazıları belgelerin fiziki olarak da teslim edilmesini şart koşabilir.
  • Evrak kontrolü tamamlandıktan sonra başvurunuz “değerlendirmeye alındı” statüsüne geçer.

6. Başvuru Takibi​

• E-Yaygın sistemine düzenli aralıklarla girerek başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz.
  • Sistem, başvurunuzun hangi aşamada olduğunu (Bekliyor, Değerlendiriliyor, Kabul Edildi, Reddedildi vb.) açık şekilde gösterir.
  • Ayrıca halk eğitimi merkezi tarafından SMS ya da telefon ile bilgilendirme yapılabilir.
Not: Başvuru sürecinde belge yüklemeden önce tüm evraklarınızın taranmış veya yüksek çözünürlüklü, net çekilmiş olması son derece önemlidir. Sisteme yüklenecek belgelerin okunabilir olması, değerlendirme sürecini doğrudan etkiler. Ayrıca başvuru formunda yer alan kişisel bilgilerinizin tamamını eksiksiz ve hatasız şekilde doldurmalısınız; küçük bir yazım hatası bile başvurunun geçersiz sayılmasına neden olabilir. Birden fazla alanda başvuruda bulunacaksanız, her alan için ayrı belge ve açıklama yüklemeniz önerilir. Son olarak, başvurunuzu tamamladıktan sonra bağlı bulunduğunuz halk eğitimi merkeziyle doğrudan iletişime geçerek süreci teyit etmeniz, olası aksaklıkların önüne geçmenizi sağlar.

Evet, bir memur aynı zamanda usta öğretici olabilir; ancak bu durum belirli koşullara bağlıdır. Kamuda görev yapan bir memurun usta öğretici olarak görev alıp alamayacağı, hem mevzuata hem de çalıştığı kurumdaki izin ve görevlendirme prosedürlerine göre değerlendirilir.

Evet, bir memur aynı zamanda usta öğretici olabilir; ancak bu durum belirli koşullara bağlıdır. Kamuda görev yapan bir memurun usta öğretici olarak görev alıp alamayacağı, hem mevzuata hem de çalıştığı kurumdaki izin ve görevlendirme prosedürlerine göre değerlendirilir.
Bunu derin detaylı konu olarak ele alabiliriz.

Ben halihazırda yapıyorum. Bağlı bulunduğunuz bakanlığın/kurumun mevzuatına göre bu durum değişebiliyor. Örneğin bizim kurumda haftalık azami 24 saat olmak üzere (hafta içi gündüz mesai saatlerinde azami 10 saat olmak üzere) görevlendirilebiliyoruz.

Halk eğitimi merkezinden aldığım bilgiye göre her yıl 1-31 Ağustos tarihleri arasında başvurular alınıyor. Bu tarihler dışında yapılan başvurular dönem dışı başvuru olarak geçiyor ve halk eğitimi merkezine giderek onaylatmanız gerekiyor.
Bu durum bir önceki dönem öğrencinizin olması ve hali hazırda bir öğrenci bulunması durumunda yapılıyor.

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri