özelkalem
Yetkili
Usta öğretici olmak isteyenlerin başvuru süreci artık tamamen dijital ortamda yürütülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı E-Yaygın Sistemi, usta öğretici başvurularının merkezi olarak toplanmasını ve değerlendirilmesini sağlayan resmi başvuru platformudur. Sistemin doğru ve eksiksiz kullanımı, görevlendirme şansını doğrudan etkiler.
İşte adım adım başvuru süreci:
• Belge Türü: Ustalık Belgesi
• Açıklama: Dikiş – Moda Tasarım alanında alınmıştır.
İşte adım adım başvuru süreci:
1. E-Yaygın Sistemine Giriş
- Tarayıcınızdan e-yaygin.meb.gov.tr adresine girin.
- Sağ üst köşedeki "Giriş" butonuna tıklayın.
- Sisteme e-Devlet bilgilerinizle giriş yapın. (e-Devlet şifresi, mobil imza veya T.C. kimlik kartı ile)
2. Profil Bilgilerinin Güncellenmesi
- Sisteme ilk kez giriş yaptıysanız, profil bilgilerinizi eksiksiz şekilde doldurmalısınız.
- Kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, eğitim durumu, meslekî unvan gibi alanlar sistemde görünür hâle gelir.
- Profilinizde fotoğraf yüklemek ve adres bilgilerinizi güncellemek önerilir.
3. Belgelerin Yüklenmesi
- Ana menüden “Belgelerim” veya “Eğitim Bilgileri” sekmesine geçin.
- Sahip olduğunuz belgeleri (diploma, sertifika, usta öğretici belgesi, oryantasyon eğitimi sertifikası vb.) PDF veya JPG formatında sisteme yükleyin.
- Belgeler net okunabilir olmalı; aksi hâlde değerlendirmeye alınmaz.
• Belge Türü: Ustalık Belgesi
• Açıklama: Dikiş – Moda Tasarım alanında alınmıştır.
4. Kurs Başvurusunda Bulunma
- Ana sayfada yer alan “Usta Öğretici Başvurusu” sekmesine tıklayın.
- Karşınıza çıkan ekrandan il ve ilçe seçimi yapın.
- Açılmış veya planlanan kurslar listelenir. Buradan ilgili alandaki kursa başvur seçeneğini işaretleyin.
- Başvurmak istediğiniz kurslar için sistem, belgelerinizin yeterli olup olmadığını otomatik değerlendirir.
5. Evrak Teslimi ve Onay Süreci
- Online başvuruyu tamamladıktan sonra, bağlı bulunduğunuz halk eğitimi merkezine elden belge teslimi yapılması gerekebilir.
- Bazı merkezler yalnızca dijital başvuru ile işlem yürütürken, bazıları belgelerin fiziki olarak da teslim edilmesini şart koşabilir.
- Evrak kontrolü tamamlandıktan sonra başvurunuz “değerlendirmeye alındı” statüsüne geçer.
6. Başvuru Takibi
- E-Yaygın sistemine düzenli aralıklarla girerek başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz.
- Sistem, başvurunuzun hangi aşamada olduğunu (Bekliyor, Değerlendiriliyor, Kabul Edildi, Reddedildi vb.) açık şekilde gösterir.
- Ayrıca halk eğitimi merkezi tarafından SMS ya da telefon ile bilgilendirme yapılabilir.