Emrah Hoca
Yetkili
Bu başlık, EKPSS’de Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? konulu blog yazısı hakkında genel tartışma içindir. Lütfen tartışmaya burada katılın.
@Emrah Hoca Bu yazıyla EKPSS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken temel noktaları paylaştığın için teşekkürler! Verdiğin bilgiler, tercih sürecinde adayların daha bilinçli ve doğru kararlar almasına yardımcı olacaktır. Bu tür içerikler gerçekten çok değerli, çünkü birçok kişinin kafasındaki soru işaretlerini gideriyor. Kaleminize sağlık!
Rica ederim hocam umarım faydası olur@Emrah Hoca Bu yazıyla EKPSS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken temel noktaları paylaştığın için teşekkürler! Verdiğin bilgiler, tercih sürecinde adayların daha bilinçli ve doğru kararlar almasına yardımcı olacaktır. Bu tür içerikler gerçekten çok değerli, çünkü birçok kişinin kafasındaki soru işaretlerini gideriyor. Kaleminize sağlık!
Elbette elimden geldiğince destek olurum.Hocam tercih zamanında bana destek olur musunuz?
Rica ederim hocam. Tercih döneminde herkese yardımcı olabilirim.Adayların kafasını fazlasıyla karıştıran, soru işaretleriyle dolu bu süreci değerli bilgilerinizle aydınlattığınız ve işbirliğiniz için teşekkür ederim hocam.![]()
Harika bir yazı olmuş Emrah hocam kaleminize sağlık![]()
EKPSS'de tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Adım 1: Kendi puanınızı doğru değerlendirin
Tercih yapmadan önce kendi puanınızı ve sıralamanızı inceleyin. Puanınız, tercih ettiğiniz kadronun gerekliliklerini karşılıyor mu?
Bazı adaylar, kendi puanlarını dikkate almadan yüksek puanlı kadroları tercih edebilirler.
Adım 2: Tercih sıralaması hatası
Adaylar tercihlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli nokta; tercihinizin sıralamasıdır. Burada önceliğiniz nerede yaşamak istiyorsunuz Sorununa vereceğiniz cevaptır. İstediğiniz şehirleri net bir şekilde belirleyin. Önceliğiniz bu iller olsun. Ancak bu tercihleri yaparken, atanmama ihtimalinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Nasıl atanamazsınız peki; Örnekle açıklamak gerekirse lisans düzeyinde 90 puanınız ve bu puan ile 750 sırada sıradasınız diyelim. Toplamda lisans düzeyi de 1500 alım olduğunu farz edersek ve yazmak istediğiniz ilde yüksek alım yapan kontenjanlardan birisi diyelim ilk sıralara bu ili yazarsanız muhtemel kontenjan dışı kalırsınız. Çünkü önünüzde olan kişilerin büyük bir çoğunluğu kontenjan sayısı bu ilde fazla olduğundan ilk sıralarda bu ili yazacak buda sizi aşağılara çekecek. (Genelde büyük iller yazılır.)
Tercih sıralama hatası nedeni ile puanınız yüksek olsa dahi açıkta kalıp atanamayabilirsiniz.
Adım 3: Tüm tercih haklarını kullanın
EKPSS'de her aday 30'dan fazla tercih yapabilir. Bu haklar, size kamu kurumlarına atanma olasılığını artırır. Tercih listesinde eksik bırakılan yerler, başka adaylara fırsat verirken sizin yerleşmemenize neden olur. Atanma olasılığını artırmak için; Öncelik verdiğiniz yerler üst sıralara yazın tercihleri asla boş geçmeyin.
Adım 4: Nitelik kodları ve özel şartlar
Nitelik Kodlarını Anlamı
Nitelik kodları, tercih edilen kadronun gerekli olan nitelikleridir. Örneğin, bir potansiyel için istenen eğitim düzeyi, sertifikalar veya belirli bir meslek dalına yönelik koşullar bu kodlarda belirtilir.
Kendi mezuniyet kontrol edin Eğitim durumunuz (ortaöğretim, ön lisans, lisans), mezun olunabilen bölüm ve sahip olunabilen sertifikalar tercih edebilecekleri pozisyonların nitelikleri kodlarıyla uyumlu olmalıdır.
Özel Şartlar
Bazı durumlarda özel koşullar bulunabilir. Örneğin: özellikle bir sertifikaya sahip olması (örnek olarak, MEB ekranı bilgisayar veya dil sertifikası) ya da sadece kasın personel tercih yapabilir gibi… Diğer bir hususta; Engellilik koşullarına uygun görev tanımı (örneğin, fiziki güç gerektirmeyen işler).
Not: Bu şartlar sağlamıyorsa, tercihiniz geçersiz sayılır ve atamanız yapılmaz.
5. Adım - Kılavuzdaki derece ve kademeler
Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay teknik bir düzenlemedir. Derece ve kademeler kurumlarda değişlik gösterebilir. Ve kılavuzdaki belirtilenle farklılık gösterebilir. Bu nedenle tercih yapılırken derece ve kademe hususuna dikkat edilmemelidir.
6.Adım - Sistem üzerinde son kontrol
ÖSYM’nin tercih sistemi üzerinden tercihlerinizi gönderirken:
Diğer hususlar
- Tüm kadroların sizin niteliklerinize uygun olduğundan emin olun.
- Eksik veya yanlış tercih yapmadığınızı kontrol edin.
- Tüm tercih haklarınızı kullandığınızdan emin olun.
-Tayin Hakkı: En az %40 oranında engelli olan memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme hakkına sahiptir. Ancak bu hak kurumların kadro imkânları ve teşkilat yapılarına göre karşılanır. Ve en önemlisi üç kurum hariçtir. (Belediye, Üniversite, Özel İdare) Bu nedenle tercihiniz kısıtlıdır ver içinde istemediğiniz iller vardır; ‘o illeri yapmayayım’ o illeri tercihlerinize muhakkak ekleyin daha sonra yer değiştirebilirsiniz.
- Torpil iddiaları: Bazen söyle bir durum var; sizden düşük puanlı biri atanırken siz açıkta kalabilirsiniz. Örneğin; taban 78 iken ama siz 85 puanla açıkta kalırsınız ve torpil var diyebilirsiniz. Ama gerçek şudur; sizin tercih sayınız azdır ve sadece yüksek puanlı yerleri yapmışsınızdır ama düşük olan strateji yapıp yüksek yerleri yapmayıp az tercih edilmesi ihtimal olan yerleri yapmıştır ve sizde onları yapmadığınız için o atanmıştır.
Kamu personeli ve adaylarının buluşma noktası! Türkiye'nin Kamu Personeli Forumu, Memurlar, İşçiler, KPSS, EKPSS ve daha fazlası...
Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, kamunun dijital güç merkezi!
Kamulu, 5651 sayılı Kanun kapsamında hizmet vermektedir ve kullanıcı içeriklerinden sorumlu değildir.
Hukuka aykırı içerikleri bildirmek için lütfen bizimle iletişime geçin.