Finans Kuruluşlarından Taşıt Almak Konusundaki Düşenceleriniz Nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Teselya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 87

Teselya

Yetkili
Banka kredisi ya da birikim yoluyla taşıt almanın zor olduğu hatta neredeyse imkansıza yakın olduğu günümüz ekonomik koşullarında “ … evim” ismiyle yasal olarak faaliyet gösteren kuruluşlardan taşıt edinmek mümkün mü konusunu konuşalım istiyorum.

Geçtiğimiz günlerde yaptığım bir araştırmayı sizlerle paylaşıp konu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

‘…. Evim’ ismiyle piyasada faaliyet gösteren, kurumsal bir firmanın, temsilcisi ile yaptığım görüşme sonucunda edindiğim bilgiler:

İlk aşama hizmet bedelinin ödenmesi, bu bedel almayı planladığımız finansmanın %8, %9 oranında belirleniyor. Hizmet bedelini peşin ödemeyi tercih ederseniz bu oran %8, hizmet bedelini yarısı peşin diğer yarısı beş taksitte ödemeyi seçerseniz bu oran %9,5.

Bir örnek üzerinden giderek daha net bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
500bin TL için konuşalım. (sıfır peşinat ile)
Bu rakam için hizmet bedelini taksitle ödeme senaryosu ise şu şekilde;
%9,5 hizmet bedeli 47500
ödemenin ilk yarısı için 5000 hemen kalan 1871
50 ise 15 gün içinde.
Hizmet bedelinin ikinci yarısı ise toplamda 23 750 olacak şekilde beş eşit taksitte her bir taksit bedeli 4750 olarak ödeniyor.
Hizmet bedelini ödemeyi bu koşullarda toplamda 5 ay içinde bitiriyor, altıncı aydan itibaren sözleşmeyi yaparken belirlemiş olduğunuz taksit tutarlarını ödemeye başlıyorsunuz (ödeyebileceğim taksit tutarını 5000 TL olarak belirlemiştim)
Kura usulü ile belirlenen yararlanıcı için maksimum 36 ay içerisinde almanın garantisini veriyor kuruluş.
Birinci aydaki kurada, 2. Aydaki kurada, 3. Aydaki kurada çıkmazsa size en geç 36. ayda almış oluyorsunuz.
Ödeme planınızın devam ettiği süre boyunca toplam finansman miktarını artırma, taksit miktarlarını artırma, taksit erteleme gibi olanaklar da sağlanıyor. Kurada isminiz çıktıktan sonraki taksit miktarı 9000 olarak güncelleniyor.

Üzerine düşündüğüm bir konu bu. Henüz kafamda netleşmediği için tavsiye ederim ya da tavsiye etmem gibi bir yargıda bulunamıyorum.

Varsa tecrübeleriniz, görüş, önerileriniz paylaşabilirsiniz

düzenlendi.
Günümüz ekonomik koşullarında taşıt sahibi olmak özellikle kredi faiz oranlarının yükseldiği ve gelir-gider dengesinin giderek bozulduğu bir dönemde ciddi bir mali planlama gerektiriyor. Bu noktada, “… Evim” gibi tasarruf finansman şirketleri, faizsiz sistemleriyle alternatif bir model olarak öne çıkıyor. Fakat her model gibi bu sistemin de hem avantajlı hem de dikkat edilmesi gereken yönleri bulunuyor.

Yaptığın araştırma ve görüştüğün temsilci üzerinden değerlendirirsek; sistemin en dikkat çeken yönü faizsiz oluşu. Yani banka kredilerindeki gibi bir faiz yüküyle karşılaşmıyorsun, bunun yerine bir defaya mahsus hizmet bedeli ödüyorsun. Senin örneğinde bu tutar 500 bin TL için yaklaşık 47.500 TL (yani %9,5) ve bu bedel sabit. Taksitle ödeme seçeneği sunulması da, sistemin ulaşılabilirliğini artırıyor.

Bunun yanında sistemin kura esaslı olması da önemli. En geç 36 ayda teslim garantisi var ama bunun öncesinde de adın çıkabilir. Burada biraz şansa bağlı ilerleyen bir bekleyiş süreci var ve bu, araç ihtiyacı acil olan biri için belirsizlik.. Ayrıca kurada adın çıktığında, kalan taksitlerin yükselmesi (örneğin 5.000 TL’den 9.000 TL’ye çıkması) de dikkat edilmesi gereken bir detay; çünkü ilk ödeme planına göre bütçeni ayarlarken daha sonra zorlanabilirsin.

Yine de sistemin esnek yönleri de var: Taksit erteleme, taksit tutarı artırma, toplam finansman miktarını güncelleme gibi opsiyonlar sunuluyor. Bu da kişinin ekonomik durumuna göre sistemi daha sürdürülebilir kılabilir.

Ancak sistemin yasal zemini ve güvenilirliği açısından dikkatli olmak gerekiyor. Artık BDDK tarafından denetlenen bir sektör olsa da, her firmanın durumu farklı olabilir. Bu yüzden katılmadan önce şirketin lisanslı olup olmadığını mutlaka kontrol etmek gerekir. Ayrıca sözleşmeyi imzalamadan önce özellikle hizmet bedelinin iadesi, erken çıkış durumu, teslim tarihindeki gecikme gibi maddeleri net bir şekilde anlamak çok kritik.

Kasim ayında bu finansman şirketlerinden araç aldım.
500.000 lira için 17 taksitli 5.ayda teslim. 50.000 lira organizasyon ucreti ödedim.
250.000 lira peşinat verdim.5 ay taksit ödedim.
5 .ayda 750.000 lira aracını aldığım kişiye ödeme yapıldı. 8 taksit ödemem kaldı.

500.000 lira için 17 taksitli 5.ayda teslim. 50.000 lira organizasyon ucreti ödedim.
5 .ayda 750.000 lira aracını aldığım kişiye ödeme yapıldı. 8 taksit ödemem kaldı.
Güle güle, iyi günlerde kullanın aracınızı. Darısı olmayanların başına :)

Yarısını ödemeden araç vermiyorlar. Siz önden yüksek peşinat vermişsiniz.
Hayırlı olsun.

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri