Hizmet birleştirmeden sonra hizmet süresinin toplamda on yılı geçmesi halinde yıllık izin süresi 30 güne çıkar mı?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan özelkalem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 15
  • Görüntüleme Görüntüleme 161
Puan
750
Mesaj
830
Devlet memurlarının hizmet birleştirme işlemi, kamu personelinin farklı kurum veya prime esas olan işlerde geçen hizmet sürelerini birleştirerek tek bir emeklilik hesabında değerlendirilmesini sağlar.
Kamu personeli olmadan önce SSK ve BAĞ-KUR'LU çalışmanız halinde sizlerde bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Hizmet birleştirme yaptıktan sonra hizmet süreniz değişecek ve bazı fırsatlardan yararlanmış olacaksınız. Bunlardan biri hizmet birleştirmeden sonra toplam hizmet süresinin on yılı geçmesi halinde yıllık izin sürenizin ne olacağı hakkında...

Özet: Memurun daha önce sigortalı olarak çalıştığı sürelerin yıllık izin hesabında dikkate alınıp alınamayacağı hk. (05/04/2012-5390)

''Gaziosmanpaşa Adliyesi Zabıt Katibi.....'ın memuriyetten önceki çalışmış olduğu sigortalı hzimetlerinin emekli müktesebinde değerlendirildiği ve neticesinde memuriyet hizmeti ile sigortalı hizmetinin on yılı geçtiği durumlarda yıllık izin süresinin ne şekilde hesaplanacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği İlgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yıllık izin başlıklı 102. maddesinde; ''Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için otuz gündür. Zorunlu hallerde bu süreleri gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.'' hükmü, ''Yıllık izinlerin kullanışı'' başlıklı 103. maddesinde ''Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toplam veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer..'' hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan 06/02/2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde ise; yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin (C) bendinde; söz konusu bentte sayılan hizmet sınıflarına atanan Devlet Memurlarından, memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle, memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin buralarda geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi hüküm altına alınmış olup, mezkur maddede Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan Devlet memurunun memuriyete girmeden önce sigortalı olarak geçen hizmet süresinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Devlet memurlarının hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi mezkur Kanunun 36. maddesinin (C) bendinde düzenlenen ve kazanılan hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin toplamının on yılı geçip geçmediğine göre yıllık izin süresinin belirlenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.''

Denilmektedir; Buna istinaden sizlerinde memur olmadan önce çalışılmış bir süreniz var ise Kurumunuzun İnsan kaynakları bölümüne başvurarak hizmet birleştirme işlemini yapabilirsiniz.
 
Bildiğim kadarı ile personel kendisi talep ettiğinde ilgili makam kabul etmiyor ve ret veriyor. Ancak söz konusu örnek karar da dilekçe ekine eklenerek İdare Mahkemesine başvurulduğu takdirde kabul ediliyor. Örneğin 2016 yılında tüm kadrolu kamu personellerine 1 derece verildi fakat sözleşmeli görev yapanlar faydalanamadı, şimdi o dönemde sözleşmeli olan personeller de bu hakkı talep etti fakat ilgili makam tarafından kabul görmedi. Durum İdare Mahkemesine taşındı sonuç personelin lehine gerçekleşti.
 
Çalıştığım kurumda bu pozisyonda bir personel arkadaşım avukat vasıtasıyla 2016 yılında sözleşmeli olduğunu tüm kamu personeline verilen 1 dereceden kendisinin faydalanamadığını, 2023 yılında kadroya geçtiğini ve 2016 yılında verilen 1 derecenin tarafına verilmesini talep etti, mahkeme kararına istinaden tarafına 1 derece uygulandı.
 
Her Bakanlıkta fark olabiliyor, fakat Devlet Memurları Kanunu tüm memurlar için geçerli olduğundan emsal kararda tüm memurlar için geçerli olacaktır, diye düşünüyorum. MEB'de böyle emsal karara gerek kalmadan, başvurmanız halinde sisteme yıllık izniniz dahil ediyor. (Geçtiğimiz günlerde on ikinci yılını hizmet birleştirme ile doldurmuş personel geriye dönük izinlerini alabilmek için dava açtı ilerleyen süreçlerde davanın olumlu sonuçlanması halinde buradan duyuracağım.)
 
Ben hizmet birleştirme ile görevde yükselme sınavını kaçırdım. Kimse bana hizmette birleştirme yapınca görevde yükselmelere girilebiliyor diye söylemedi. O yüzden bu konuyu nerde görsem bi moralim bozulmuyor değil.
 
Bende infaz koruma olmadan önce başka bir kurumda kamu personeli olarak çalıştım 3 yıl sonra komisyondan hizmet birleştirme için talepte bulundum hizmet birleşimim yapıldı derecem düştü, özel sektördede 3 yıl kadar çalışmıştım onlarıda hizmete saydırabilir miyim ve emekliliğe etkisi olur mu?
 
Tekrardan kurum komisyonuna başvurarak hizmet birleştirme işlemini özel sektördeki sigortalı prim gün sayınızın bulunduğu evrakla yapabilirsiniz. Sigortalı prim günü sayınız artar fakat emeklilik yaşa ve prim gün sayısına tabi olduğu için kişilere göre değişebilir. Burada şöyle bir esas söz konusu, sigorta sürenize yansıyor ancak emekli olurken alacağınız emekli ikramiyesine yansımıyor.
 
Bende infaz koruma olmadan önce başka bir kurumda kamu personeli olarak çalıştım 3 yıl sonra komisyondan hizmet birleştirme için talepte bulundum hizmet birleşimim yapıldı derecem düştü, özel sektördede 3 yıl kadar çalışmıştım onlarıda hizmete saydırabilir miyim ve emekliliğe etkisi olur mu
Tekrardan kurum komisyonuna başvurarak hizmet birleştirme işlemini özel sektördeki sigortalı prim gün sayınızın bulunduğu evrakla yapabilirsiniz. Sigortalı prim günü sayınız artar fakat emeklilik yaşa ve prim gün sayısına tabi olduğu için kişilere göre değişebilir. Burada şöyle bir esas söz konusu, sigorta sürenize yansıyor ancak emekli olurken alacağınız emekli ikramiyesine yansımıyor.
Peki emeklilik yaşını geri çeker mi?
 
Emeklilik yaşı, sigorta başlangıç tarihiniz ve tabi olduğunuz mevzuata göre belirlenir. Özel sektördeki hizmet sürenizi mevcut kamu hizmetinizle birleştirerek toplam prim gün sayınızı artırabilirsiniz. Bu birleştirme emeklilik için gereken prim gün sayısına katkı sağlar ama emeklilik yaşınızı geri çekmez. Dolayısıyla, özel sektör hizmetlerinizin birleştirilmesi prim gün sayınızı artırsa da emeklilik yaşınızı etkilemez.
 

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

  • Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
839
Mesaj
23,194
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri
Üst