Mal bildirimi ne zaman yapılır?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Tamer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 338
Yükleniyor...
Puan
865
Mesaj
1,603
Mal bildirimi ne zaman yapılır?

Mal bildirimi ne zaman yapılır?

Mal Bildirimi Mal bildirimi ne zaman yapılır? Mal bildirimi, kamu görevinde bulunanlar için (yani kamulular) periyodik olarak veya belirli durumlarda yapılması gereken bir yükümlülüktür. Bu yükümlülükle birlikte hem toplum güvenini sağlar hem de şeffaflık adına görevimizi layıkıyla yerine...
Bu başlık, Mal bildirimi ne zaman yapılır? konulu blog yazısı hakkında genel tartışma içindir. Lütfen tartışmaya burada katılın.

Mal bildirimi ne zaman yapılır? - Kamulu

Mal Bildirimi​

Mal bildirimi ne zaman yapılır?​

Mal bildirimi, kamu görevinde bulunanlar için (yani kamulular) periyodik olarak veya belirli durumlarda yapılması gereken bir yükümlülüktür. Bu yükümlülükle birlikte hem toplum güvenini sağlar hem de şeffaflık adına görevimizi layıkıyla yerine getirmiş oluruz. Ancak her zaman değil; tabii ki belirli durumlarda bu bildirimi yapmak zorundayız. İşte o durumlar:

Göreve Başlarken​

Bir kişi ilk defa bir kamu kurumunda göreve başlıyorsa, göreve başlamadan önce mal varlığının güncel durumunu mutlaka bildirmek zorundadır. Çünkü bu bildirim yapılmadan atama veya göreve başlama gerçekleşmiş olmuyor. Kısacası ilk görevlerimizden biride "mal bildirimi" oluyor. Bu tüm taşınır, taşınmaz ve diğer varlıkların başlangıç kaydı olarak personel dosyasında muhafaza ediliyor.

Görev Değişikliği​

Kamu personelleri, memurlar veya tabii ki Kamulular, başka bir pozisyona geçiş yaptığında da aynı durum geçerliliğini koruyor. Görev değişikli, ister başka bir birim, ister yeni bir unvan olsun yine bir mal bildirimiyle bu değişikliği kayda geçirmek zorundayız. Eski görevden yeni göreve geçiş sırasında bir nevi miras devri gibi düşünebiliriz. Şeffaf bir başlangıç yapmak için mal bildirimi önem arz ediyor.

Mal Varlığındaki Önemli Değişiklikler​

Mal varlığınızda önemli bir değişiklik olduysa mutlaka bunun bildirilmesi gerekiyor. Bunu ek mal bildirimi beyanı ile yapıyoruz. Ancak tabii ki önemli sayılacak bir değişiklik için belirli bir eşik değeri bulunuyor. Yönetmelikte bu, maaşın beş katı olarak belirlenmiş durumdadır. Biraz daha konuyu açmak istiyorum. Eğer size ödenen net maaşın beş katını aşan bir değerde taşınır veya taşınmaz bir mal edindiyseniz, bu değişikliği bildirmek zorundasınız. Aylık düzenli olarak maaş almayan kişiler içinse bu eşik GİH (Genel İdari Hizmetleri) sınıfında çalışan birinci derecenin birinci kademesinde bulunan şube müdürünün aldığı maaşın beş katı olarak belirleniyor. Bu durumda mutlaka yeni edinilen mallar bu eşikleri aşıyorsa çalıştığınız Kuruma bu değişikliği bildirmek zorundasınız. Maaşın beş katını geçmiyorsa, gerek kalmıyor.

Beş Yılda Bir! 0 ve 5​

Beş yıldan fazla bir süredir çalışıyorsanız, her beş yılda bir mal bildiriminizi yenilemeniz gerekiyor. Özellikle sonu 0 (sıfır) ve 5 (beş) olan yıllarda en geç Şubat ayı sonuna kadar bu bildirimin yapılması gerekiyor. Bu bildirimi, görev süresi boyunca meydana gelebilecek doğal değişiklikleri kayıt altında tutmak için düzenli bir hatırlatma gibi düşünebiliriz. Hazır 2025 yılı yaklaşmışken şöyle biraz uzatayım... 2025, 2030, 2035, 2040... :)

Görevden Ayrılma​

Tabii ki herkes emekli olup ayrılmak ister... Fakat kamu görevinden ayrıldığınızda yeniden mal bildiriminde bulunmanız gerekiyor. Bu, görevde bulunduğunuz dönemi kapsayan son mal bildiriminiz oluyor. Mal varlığında oluşan değişiklikleri kayda geçirmeden ayrılmak olmuyor. Bunu kapanış kaydı gibi düşünebiliriz.

Mal bildiriminde neler beyan edilir?​

Mal bildirimi yaparken sadece kendi üzerimize kayıtlı varlıkları değil; eşimizin ve çocuklarımızın sahip olduğu malları da beyan etmemiz gerekiyor. Bu kapsamda, ev, arsa, kooperatif hissesi gibi taşınmazlar, bankada bulunan para, hisse senetleri gibi menkul değer, arabalar, mücevherler, koleksiyonlar gibi araç ve değerli eşyalar ile maaş dışındaki düzenli kazançlar/gelirler yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak varsa borçlarımızı da bildirmemiz gerekiyor. Özetle ve kısaca değinmek gerekirse belirli bir değerin üzerinde olan her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlığını güncel değeriyle beyan ediyoruz.

Kimlerin mal bildiriminde bulunması zorunludur?​

Kamu personellerinin mal bildiriminde bulunması zorunludur. Bu kapsamda şöyle açıklayabilirim:
  • Her türlü devlet memuru, belediye çalışanı, bakanlık görevlisi, hatta noterler ve yönetim kurulu üyeleri,
  • Siyasi parti liderleri, kooperatif başkanları, gazete yönetiminde olanlar ve benzeri görevler,
  • Kamuya ait görevlerde maaş veya ödenekle çalışan ve karar mekanizmalarında olan herkes.
Eğer ailede iki kişi bu listede yer alıyorsa, eşlerin ayrı ayrı bildirimde bulunması gerektiğini unutmayın ve ayrıca çocuklarınızın da mallarını belirtmelisiniz.

Mal bildirimleri inceleniyor mu?​

Mal bildiriminde bulunmak ne kadar önemliyse, bu bilgilerin güvenliği de en az beyan kadar önem arz ediyor. Bu nedenle yapılan tüm bildirimler, kurumlarda ilgili birim tarafından personele özel dosyalarda saklanır ve gizliliği sağlanır. Her bir bildirim, ilgili kurum tarafından hassasiyetle korunur ve yalnızca görevdeki yetkililerin erişebileceği şekilde saklanır. Gelelim inceleme konusuna... Mal bildirimleri ancak ve ancak gerekli görülen durumlarda, yalnızca yetkili soruşturma mercileri (Adli Merciler, İç Denetim ve Teftiş Kurulları, MASAK, Hazine ve Maliye Bakanlığı Denetim Birimleri) tarafından incelenmektedir. Yani mal bildirimleri herhangi bir denetim, soruşturma veya hukuki bir süreç yoksa kesinlikle üçüncü kişilere veya kamuya açıklanmaz. Bu gizlilikte tabii ki kamu personellerinin kişisel ve özel bilgilerini koruyarak, gizlilik ilkesine bağlı olarak güvence altında tutmayı amaçlamaktadır.

Mal bildirimi yapılmazsa ne olur?​

Mal bildirimini zamanında yapmayan kamu personeline, çalıştığı kurum tarafından yazılı bir uyarı tebliğ edilir. Bu uyarıyla birlikte eksik bildirimin tamamlanması için bir ay süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde de bildirim yapılmazsa durum Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir ve yasal süreç başlatılır. Adli soruşturmayla birlikte ilgili kamu personeline çeşitli disiplin cezaları uygulanabilir.

Sonuç:​

2025 senesi yaklaşırken, mal bildiriminin toplumun tam güveni ve şeffaf kamu yönetimi için hepimizin yerine getirmesi gerektiği önemli bir sorumluluk olduğunu unutmayalım. Aklınıza takılan bir soru olduğunda ilgili birimlere (Personel Kalemi, İnsan Kaynakları vb.) mutlaka danışmanızı öneriyorum. Bu süreç görevimizin bir gereği ve toplumla kurduğumuz güven bağının bir teminatıdır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim! :harika:
 
düzenlendi.
Tüm kamu personelleri sonu 0 ve 5 ile biten yıllarda Gelen Mal Beyanı yapmak zorundadır. Bunun dışında değeri ne olursa olsun herhangi bir mal edindiğinde (tabanca, otomobil... gibi) bir ay içerisinde Ek Mal Beyanı yapmak zorundadır. Bu hususa uymayanlar hakkında 657 DMK 125. Maddesinin D maddesinin J bendine istinaden ''Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak'' cezai işlem uygulanabilir. Karşılığı 1-3 yıl Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasıdır.
 

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

  • Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
839
Mesaj
23,194
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri
Üst