Memurun hediye kabul etmesi etik midir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sirius
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 28
  • Görüntüleme Görüntüleme 245

Sirius

Bir memurun görevini yerine getirdiği veya vatandaşa yardımcı olduğu için hediye kabul etmesi etik midir?
Konuyu hemen sizler için açıyorum. Görevi başındaki memur bir vatandaşa yardımcı oldu. Vatandaş bunu karşılıksız bırakmamak için elinde bir hediye kutusu ile çıkageldi.
Sizce bu durumda memur ne yapmalı?
Hediyeyi kabul etmesi etik midir?
Bu durumun sakıncaları nedir?

Görevi başındaki memur görevini yapıyor dersek daha doğru olur. Konu kişiselleştirilmemeli, her zaman kurumsal düşünülmelidir. Bu itibarla vatandaşa yardımcı oluyor değil; hizmet ediyoruz. Buradaki hizmeti, hizmetçilik ile karıştırmayın. Devlet hizmetinden bahsediyorum. Vatandaşların devlet hizmetlerinden faydalanabilmesi için görevliyiz. Bu nedenle de gelen hediyeler uygun ve kararlı bir dille geri çevrilmelidir.

Etik değildir.

düzenlendi.
Kendi işimiz ve üstümüze düşen görevi yapmamızın karşılığını devlet zaten her ayın 15'inde hesaplarımızı yatırıyor. Görevden bahsetmiyorum. Mesela bizim işimiz değil ve yine de yardımcı olduk bu durumda ne yapılmalı? Yönetmelikte maddesi ya da yeri var mı?

Sonuçta yardımcı olabilme becerinizi görevinizden dolayı elde ettiniz. Kişisel çıkar elde etme amacıyla mı yardımcı oldunuz? Sanmıyorum. Her durumda yönetmelik ya da kanun aranması durumunu da hoş karşılamıyorum. Herkes kendi vicdanında hür bir şekilde muhasebesini yapsın. Ben yaptım ve etik olduğunu düşünmüyorum. Yine de Ek olarak Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Hediye Alma Yasağı konulu evrakını bırakıyorum.

Ek:

Burada şöyle düşünmek gerekir. Görevi başındayken aldığınız hediye sizin o işle meşgul olup olmadığınızı göstermez ya da bazı görevlerin size ait olmadığını göstermez. İşiniz için iş yerine gelmeniz bile görevde olduğunuzu kanıtlar. Bu sebeple etik değildir. Düşünün ki siz evde otururken bu hediyeyi alma olasılığınız nedir? Cevabınız olasılığı yoktur ise burada işler değişiyor. Benim görevim değildi diyemeyiz.

Hediye kabul etmeyelim, yaprak sarma poğaça getirmişler. İş yerinde personel arkadaşlara dağıtalım. Vatandaşı bulamayacağımıza göre.. :)

Edilmemesi gerekir ama biz okullarda bunun önüne geçemiyoruz. Hala velilerden şikayet alıyoruz. Acilen üst makamların bu konuları tekrar gündeme getirmesi gerekiyor.

Edilmemesi gerekir ama biz okullarda bunun önüne geçemiyoruz. Hala velilerden şikayet alıyoruz. Acilen üst makamların bu konuları tekrar gündeme getirmesi gerekiyor.
milli eğitim bakanlığında bu konu tamamen resmi durumda. hiç kimse bu olaya dur diyemiyor. büyükşehirlerde bir çocuk okula yazdırmak istesen senden en az 25 bin bağış isterler. hayır saçma olan şey bağış olması ve nedense kişiye bırakılmıyor. artık devlet dairelerinin bir çoğu ticarethane görevini yapmaktadır. okul aile birliği diye bir saçmalık var :) aileleri sövüşleme birliği olmalı :) bu da yetmezmiş gibi idarecilerin cebine biraz para girsin diye gezi planı yapılır. maliyetine baktığından 500 lirayı bile bulmazken ailelerden istenen 1000 lira e geri kalan 500 kimin cebinde bir düşünün.

bir devlet memuru da asla hediye kabul etmemeli esasında :) aslında bunun karşılığı kar disiplin cezası olarak ancak maalesef kurumların genel müdürlüklerinde yapılan bu yolsuzluklar yüzünden bunun önüne geçilmesi imkansız :) etik mi değil tabi. ancak etik olması için devletin işe el atması gerekir :)

Bazen bize de vatandaş getiriyor. Bırakıp giden oluyor geride kabul etmiyorlar zor durumda bırakıyorlar. Geçenlerde duvar saati getirmişler odada saat yok diye gelenlerinde biraz duyarlı olması gerekmiyor mu?

Bizim kurumda buna cesaret dahi edilemez.
Böyle bir durum oldu mu oldu fakat aynen geri iade edildi,memurun bu tür eylemler içinde yer alması hiç etik değil ve izin verilmemeli,taviz tavizi doğurur,memuriyet hak hukuk dairesinde olmalı.
Ayrıca ciddi anlamda bakanlık olarak milli eğitim bakanlığı bu konuda çığır açmış durumda,ben bakanlık olarak dedim de gerçi orası bize karanlık,aydınlık olan bakanlığa bağlı okullar aleni görüyoruz hediye altında rüşveti,katiyen buna dur demeli iyice şirazesi kaydı çünkü bu hediye olaylarının. Nokta:)

Okullara çocuk yazdırırken zoraki bağış istemeye gelince etik metik rafa kalkıyor.
Eskiden bir de adli sicil kaydı alınırken atgvye zorla bağış yaptırılırdı.
Tuz kokmuş tuz.
İş vatandaşın getirdiği bir kutu baklavaya mı kaldı?

Okullara çocuk yazdırırken zoraki bağış istemeye gelince etik metik rafa kalkıyor.
Eskiden bir de adli sicil kaydı alınırken atgvye zorla bağış yaptırılırdı.
Tuz kokmuş tuz.
İş vatandaşın getirdiği bir kutu baklavaya mı kaldı?
Orası öyle tabii işin yemeğinde baklavasında değiliz. Büyük olanlar görülmeli öncelikle adamlar otel arazisini 50 kat büyütmüşler ne hediyeler verildi kim bilir ?

ben yurt dışında görmüştüm :) tramwaya binecektik ve şaşırdım herhangi bir turnike yok herhangi bir tel örgü yok insanlar elini kolunu sallayarak girip çıkıyorlar ama kartlarını okutuyorlar acaba neden :) düşünsenize istanbulda metrobüs veya metroda telörgü falan hiç bir şey yok :) yahu daha tel örgü varken insanlar çocuklarının öğrenci kartı ile ne kadar çarparsam kardır diyor :) dolayısı ile memurun hediye kabul etmesi bu ülkede normal arkadaşlar. bu ülkede toplum olarak ahlak algısını değiştirilmez ise hep aynı dert hep aynı durum :)

Hepimizin yakındığı ama kimsede olmayan duygu AHLAK :)

Sendikalar deseniz memuru kendilerine bağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyorlar yok kulaklık yok termoslar havada uçuşuyor :ağzinikapat:

Bir memurun görevini yerine getirdiği veya vatandaşa yardımcı olduğu için hediye kabul etmesi etik midir?
Konuyu hemen sizler için açıyorum. Görevi başındaki memur bir vatandaşa yardımcı oldu. Vatandaş bunu karşılıksız bırakmamak için elinde bir hediye kutusu ile çıkageldi.
Sizce bu durumda memur ne yapmalı?
Hediyeyi kabul etmesi etik midir?
Bu durumun sakıncaları nedir?
Aday memurluk döneminde eğitim müdürlüğümüzün düzenlediği eğitimde, anahtarlık ve ajanda gibi basit ucuz hediyeler açık şekilde bütün ilgili birim personeline verilen hediyeler serbest diye söylemişlerdi.

Alın işte yine bir hediye ile gelen vatandaş, memleketinden peynir getirmiş. Bence bizim vatandaşları görevimizi yaptığımıza inandırmamız lazım. Millet olarak eli açık olabiliriz ama bazı tabuları yıkmamız lazım. :kizgin:

Aday memurluk döneminde eğitim müdürlüğümüzün düzenlediği eğitimde, anahtarlık ve ajanda gibi basit ucuz hediyeler açık şekilde bütün ilgili birim personeline verilen hediyeler serbest diye söylemişlerdi.
Anahtarlık, ajanda sendikalar üyelerine dağıtıyor. Eğer vatandaş işi görülsün diye memura anahtarlık veya ajanda verirse o zaman hediye olur. Hediye rüşvettir. Rüşvetin maddi değeri tartışılmaz rüşvet rüşvettir.

Öne Çıkan Konular

Yeni Kaynaklar

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri