"O kadar emek verdim, bırakamam" dediğiniz oldu mu? – (Batık Maliyet Yanılgısı)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan arayüz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 67
Batık Maliyet Yanılgısı (Sunk Cost Fallacy), zaman, para veya emek harcadığımız bir şeye, artık mantıklı olmasa bile devam etme eğilimimizdir.

Mesela;
– Aylarca elinde dolaşan kitabı, zevk vermese de okumaya devam ediyorsun. Çünkü o kadar zaman harcadın...
– Çok para verdiğin ama ayağını acıtan ayakkabıyı sırf boşa gitmesin diye giymeye devam ediyorsun. Çünkü o kadar para verdin...
– Bir eşyayı tamir ettirip ettirip kullanmaya devam ediyorsun. Çünkü başta çok para verdin...
– Telefon oyunlarından sıkılsan da devam ediyorsun. 100.000 seviye geldin bir şey değişmeyeceğini bilsen de bırakamıyorsun. Çünkü o kadar emek verdin...
– Bir ilişkin var, ben onun için bunca eziyete katlandım deyip, ayrılmıyorsun. Çünkü gençliğini, enerjini, duygunu verdin...

Oysa gerçek şu:
Kaybettiğin zaman, para, enerji, çaba geri gelmeyecek. Geçmiş maliyetlere bakmak yerine, gelecekteki faydaya bakmak gerekmez mi?

Ama beynimiz öyle düşünmüyor. “Sonuna geldin sayılır az daha sabret" diyor. "Bu kadar emek çöpe mi gitsin?” diyor. Biz de farkında olmadan onu dinliyoruz.

Artık buna bir dur mu desek?:kararsız:
Belki de bırakmak, kaybetmek değil, kazanmaktır. :aman:

Yazdığınız nazik ve zarif mesajlarınız için teşekkür ederim. Beni cesaretlendiriyor (: :ask:

düzenlendi.
Artık buna bir dur mu desek?:kararsız:
Belki de bırakmak, kaybetmek değil, kazanmaktır. :aman:
Kazanmak; kaybetmekle başlar. O halde atalım, bırakalım. Ruhumuzu kazanalım.
Benliğimizi zaman, para, emek derdine kaptırmadan bir an önce kurtulalım. 🤗

Hocam değindiğiniz konular genellikle farkında olmadan yaptıklarımızdan oluşuyor. Gizli sırrınız nedir?

Bir süre işlettiğim bir yer vardı yorucu bir süreç, anlatılan gibi emek verdim bırakmak istemedim bir süre,ikilemde kaldım neyse ki zamanında bıraktım ortağıma devrettim,neyse ki çok zararlı olmadı bu deneyim bana başka kapılar açtı, her şey de bir hayır varmış...

Hocam değindiğiniz konular genellikle farkında olmadan yaptıklarımızdan oluşuyor. Gizli sırrınız nedir?
Yunus Emre'nin de dediği gibi tek derdimiz "kendimizi bilmek". Bu arada "Sır" çok güzel bir kelime. Cam'ın arkasını "Sır" lar iseniz ayna olur. Ayna olursa kendinizi görebilirsiniz. Biz de bizi dünyaya gönderenin bir sırrıyız. Ve onun bizde sakladığı "Sır" ile onun yeryüzündeki temsilcileriyiz... Ben de sırrımı arıyorum:)

Yunus Emre'nin de dediği gibi tek derdimiz "kendimizi bilmek". Bu arada "Sır" çok güzel bir kelime. Cam'ın arkasını "Sır" lar iseniz ayna olur. Ayna olursa kendinizi görebilirsiniz. Biz de bizi dünyaya gönderenin bir sırrıyız. Ve onun bizde sakladığı "Sır" ile onun yeryüzündeki temsilcileriyiz... Bende sırrımı arıyorum:)
Geldim gidiyorum avare,
Dünya bir bahane,
İnsan kendini bilmez ise gelir ne hale..
- Sırra kadem bastık, sırlandık sandık. Oysa ki sırra eren sensin, Allah seni muradına erdirsin. (Benden size)

Hocam ne diyeyim, yazılarınız bana kendimi sorgulatıyor. Böyle giderse sırlanmaya ramak kaldı. :kıkırdama:

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri