Aydınlanma üzerine....

Kant'a göre aydınlanma, insanın kurtuluşudur; ergenlikten rüşde çıkışıdır. Platon'un mağara metaforuna göre ise, yerin altında bulunan bir mağarada elleri ve kolları bağlı, zincirli insanlar olduğunu varsayarsak, bu insanlar bağlı bulundukları unsurlardan kurtulunca yukarıya doğru çıkacaklardır; aşağıya veya yana doğru değil, direkt yukarıya çıkacaklardır.

Önyargı kelimesi aydınlanma çağına (1784) ait bir kelimedir. Her türlü önyargıdan, karanlıktan kurtulmaya "aydınlanma" denilir.

İnsanın bir şeyi bilmemesi cehalet olarak tanımlanır; bilmediğini bilmemesi ise gaflet olarak tanımlanır. İlkel toplumlarda insanlar bilmediklerini bilmezler.

Aristoteles metafiziğinde "mitos" ve "etos" gibi iki kavram vardır. Mitos masalları; etos ise alışkanlıkları ifade eder. Bu iki kavram, hakikatin önündeki en büyük iki engeldir. Zira, çocukluktan beri insana anlatılan masallar ve bunlara ek olarak oluşturulan alışkanlıklar, bireyin toplumsal değerler üretmesine bağlı olarak yani "toplumsallaşmasının" önündeki en büyük barikattır diyebiliriz.

moderatör tarafından düzenlendi.
Anlayacağınızı umuyorum şöyle ki: ön yargı denilen gerek çocukken bize öğretilen ya da dikta edilen şeylerin kısacası tabuların dışına çıkıp kendi iç dünyamızda aradığımız mana bahsi geçen filozoflar birer isim koymuşlar. Bunların bizce önemi yok. Önemli olan içimizde oluşan ön yargılardan arınıp yol'a çıkmak, sonuç da önemli değil, yolu gitmenin hazzına ulaşmak…
saygılarımla.

Güzel ifade etmişsiniz. Özellikle "önemli olan içimizde oluşan önyargılardan arınıp yola çıkmak" cümlesi etkileyiciydi. Galiba mesele sadece bilmek değil, o bilgiyi içselleştirip yolculuğa cesaretle çıkabilmek. Teşekkür ederim bu bakış açısı için.

Güzel ifade etmişsiniz. Özellikle "önemli olan içimizde oluşan önyargılardan arınıp yola çıkmak" cümlesi etkileyiciydi. Galiba mesele sadece bilmek değil, o bilgiyi içselleştirip yolculuğa cesaretle çıkabilmek. Teşekkür ederim bu bakış açısı için.
Çok teşekkür ederim faydalı olduysa ne mutlu bana...

Aydınlama insanın kurtuluşu ise, aydınlamamış insanlar insanlığın sonu olacaktır. Önyargıların içsel bir nedenden kaynaklandığı düşünüyorum. Daha önce yaşadıklarımız, yaşantımızı ve yaptıklarımızı da etkiyor. Beyine giden nöronlara bizler şekil veriyoruz. Beyin sapında bulunan RAS (Retüler Aktivasyon Sistemi) denilen yapıda düşündüklerimiz vardır. Buraya neyi prompt edersen sana onu gösteriyor. Algıların, düşüncelerin inançların her şey RAS tarafından süzgeçleniyor. İşte bu yüzden akılımıza geln başımıza geliyor. Bir oylayı nasıl düşünürsek öyle devam ettiriyor. Bu algıda seçicilikle de aynıdır. Bu sebeple önyargılı olduğumuz her şey beyinde düşündüklerimiz ve sonuçlarınada katlandıklarımız oluyor.

düzenlendi.

Öne Çıkan Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri