Son dönemde sosyal medyada öğretmen adaylarının #MEB68BinAtama, #ÖğretmenAtaması68Bin ve #KongredenMEBe68BinAtama gibi etiketlerle başlattığı kampanyalar oldukça dikkat çekmiş durumda. Binlerce öğretmen adayı Milli Eğitim Bakanlığından 2025 yılı için en az 68 bin öğretmen ataması yapılmasını talep ediyor.
Öğretmen adayları neden 68 bin atama talep ediyor? Anlatıyorum.
Sayıştay'ın 2019 raporunda MEB'in öğretmen açığı ortalama 140 bindi. Aradan 6 sene geçti, emekliler, ücretli öğretmenlik ve pandemi sonrası ihtiyacın artması da bu rakamı çok daha büyüttü. İhtiyaç büyüdü, bütçe de büyüdü, Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe diğer birçok kamu kurumuna ayrılan bütçeden çok da olsa atama sayısında geçerli bir artış olmadı. Daha da önemlisi ücretli öğretmenlerin sayısı arttı ve bu artış kalıcı kadrolarında eksikliğiyle birlikte şimdiden epeyce bir kalite kaybına yol açtı. Tüm bunların üstüne bir de nur topu gibi bir Milli Eğitim Akademimiz oldu ki akademi öncesinde 68 binden az atama yapılırsa da sistemin tamamen tıkanacağını ve eğitim sisteminin ciddi zararlar göreceğini düşünüyorum. Bu nedenle 68 bin atamaya ihtiyaç dedim ama ihtiyaç olmaktan da çıktı: Acil bir gerekliliktir.Güncel Rakamlarla Öğretmen Atamaları
2020’de 40 bin, 2024’te ise 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı. Ancak şu an atama bekleyen öğretmen sayısı 450 bini geçmiş durumda ve mezunlarla birlikte bu rakam 700 bine yaklaşıyor.Peki ya 68 bin nereden çıktı?

68 bin sayısı hem mevcut açığı kapatmaya yönelik bir tahmin hem de çeşitli platformlarda öğretmenlerin uzlaştığı sembolik bir hedef. Önceki yıllarda da 60 bin gibi benzer bir talep ortaya çıkmıştı.
Senin görüşün ne?
Siyasilerden henüz 68 bin atamaya yeşil ışık yok. Bakan Şimşek'in ekonomik tutumu ve Bakan Tekin'in ihtiyaç odaklı söylemlerini değerlendirirsek çok zor gibi ama Erdoğan’ın geçmişteki müjde geleneği de umutları canlı tutuyor. Kısacası biz bu atama talebinin eğitim kalitesini artırmak için hayati bir adım olduğunu savunuyoruz. Ancak bu sayı gerçekten yeterli mi? 68 bin atama eğitim sistemindeki boşlukları doldurmak için yeterli bir çözüm mü, yoksa daha fazla atama yapılması mı gerekiyor? Bu konu sadece öğretmenleri değil, tüm eğitim camiasını etkileyen bir mesele.
moderatör tarafından düzenlendi.