EKPSS'de Stres ve Kaygı Yönetimi

Emrah Hoca

Yetkili

EKPSS'de Stres ve Kaygı Yönetimi​

EKPSS Nedir ve Neden Stresli Olabilir?​

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), birçok birey için kariyer hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak bu sınav, adaylar üzerinde yoğun bir stres ve kaygıya neden olabilir. Sınav sürecindeki yoğun çalışma temposu, başarısızlık korkusu ve çevresel baskılar, stres seviyelerini artıran başlıca etkenlerdir. Özellikle sınavın bir fırsat kapısı olması, beklentileri yükseltir ve adaylar üzerindeki kaygıyı derinleştirir.

EKPSS'de stres ve kaygı yönetimi, bu süreçte başarı elde etmenin anahtarıdır. Adaylar, stresin olumsuz etkilerinden korunarak daha verimli bir şekilde çalışabilir. Bunun için ilk adım, stresin nedenlerini anlamaktır. Çalışma programınızı planlamak, kendinize uygun bir rutin oluşturmak ve sınav sürecini bir kriz değil, bir fırsat olarak görmek bu noktada önemlidir.

Kaygıyı Azaltmak İçin Pratik Yöntemler​

EKPSS'de stres ve kaygı yönetimi için uygulanabilecek birkaç etkili yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, düzenli bir çalışma planı oluşturmak, adayın kendine güven duymasını sağlar. Her gün belirli saatlerde çalışmak, sınava hazırlığı bir alışkanlık haline getirir ve plansızlıktan kaynaklanan stresi önler.

Diğer bir yöntem ise nefes egzersizleri ve meditasyondur. Derin nefes alıp verme hem fiziksel hem de zihinsel rahatlama sağlar. Ayrıca, olumlu düşünce tekniklerini kullanmak, sınav kaygısını azaltmada etkili olabilir. Örneğin, “Bu sınavı başaracağım” gibi olumlu ifadelerle kendinize moral verebilirsiniz. Unutmayın, pozitif bir bakış açısı stresle baş etmede güçlü bir araçtır.

Bununla birlikte, sınav hazırlığı sürecinde fiziksel sağlığınıza da dikkat etmelisiniz. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve hafif egzersizler, stresin olumsuz etkilerini azaltmada yardımcı olabilir. EKPSS'de stres ve kaygı yönetimi, yalnızca zihinsel değil, fiziksel bir hazırlık gerektirir.

Motivasyonunuzu Yüksek Tutmanın Önemi​

EKPSS'de başarı, sadece bilgiye değil, aynı zamanda motivasyona da bağlıdır. Stres ve kaygıyı yönetmek için motivasyonunuzu sürekli yüksek tutmanız gerekir. Bunun için kendinize küçük hedefler koyabilirsiniz. Her hedefi başardığınızda kendinizi ödüllendirin. Bu, özgüveninizi artırır ve kaygıyı kontrol altında tutar.

Destek gruplarına katılmak da motivasyon açısından faydalıdır. Benzer süreçleri yaşayan bireylerle deneyimlerinizi paylaşmak, yalnız olmadığınızı hissetmenizi sağlar. Aile ve arkadaş desteği de bu noktada büyük önem taşır. Kendinizi ifade edin, onların moral verici sözlerini dikkate alın.

EKPSS'de stres ve kaygı yönetimi, sadece sınav sürecinde değil, tüm hayatınızda kullanabileceğiniz bir beceridir. Kendinize inanarak, planlı bir şekilde çalışarak ve doğru yöntemleri uygulayarak başarıya ulaşabilirsiniz. Unutmayın, bu süreçte her adım bir kazanımdır ve sizi hedefinize bir adım daha yaklaştırır.

Teşekkür ederim hocam. Umarım faydası olur. Diğer adımlardan bir Ekpss'de zaman yönetimi. Onun üzerine çalışmam çok yakında:)
Hocam tercih kılavuzu ve atama bekleme sürecinde de stres ve kaygı yönetimi konulu taktiksel bir paylaşım yaparsanız çok seviniriz. Ben şahsen sabreden dervişi hiç samimi bulmuyorum artık 😊

Hocam tercih kılavuzu ve atama bekleme sürecinde de stres ve kaygı yönetimi konulu taktiksel bir paylaşım yaparsanız çok seviniriz. Ben şahsen sabreden dervişi hiç samimi bulmuyorum artık 😊
:)) farklı bir yaklaşım olmuş hocam ama üzerinde asıl düşünülmesi gereken konulardan biri.😊

:)) Kodlamada hata yok hocam. Sıkıntı şurada beklenti içerisine bırakmaları sizi. Gerek medya olsun gerek yalan haberler olsun bunda etken ediyor. Herkeste var olan bir yanlış algı var; 'Ocak ayında Ekpss tercih olacak' böyle bir şey yok ki. Tamam 3 Aralıkta açıklama olurdu ve genelde Ocak ayı derlerdi ama bu her zaman olacak diye bir kural yok. Medya sürekli bir manşet "Ekpss tercihleri ne zaman başlayacak?" Heyecanla giriyorsun onlarda bilmiyor:) Sonrası hayal kırıklığı.

:)) Kodlamada hata yok hocam. Sıkıntı şurada beklenti içerisine bırakmaları sizi. Gerek medya olsun gerek yalan haberler olsun bunda etken ediyor. Herkeste var olan bir yanlış algı var; 'Ocak ayında Ekpss tercih olacak' böyle bir şey yok ki. Tamam 3 Aralıkta açıklama olurdu ve genelde Ocak ayı derlerdi ama bu her zaman olacak diye bir kural yok. Medya sürekli bir manşet "Ekpss tercihleri ne zaman başlayacak?" Heyecanla giriyorsun onlarda bilmiyor:) Sonrası hayal kırıklığı.
Hocam Ocak ayı konusu sanırım Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engelli personel biriminden bir yetkili hanımefendiyle görüşülerek ortaya atılmış bir bilgi

Hep ocağın ikinci haftası yayımlanmış.. Baktığım kadarı ile ..hatta günleri bile Çarşamba perşembe olmuş... Takıntı haline geldi.. Önce ÖSYM den sonra netten bir arama yapıyorum.. Biliyorum diyorum akşam açıklanmaz ama yinede girip birkaç sayfaya bakıyorum.. Bu gidişle psikiyatriden ayrı bir rapor alabilirim.. (Emrah Hocam dediğiniz gibi belirli bir tarihî yok ama durduramıyorum kendimi) 🤭

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
843
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri