Engelli Adaylar İçin EKPSS Başvuru Rehberi

ekpsskamulu.webp

Merhaba arkadaşlar, hepimizin bildiği gibi engelli vatandaşlarımızın kamu kurumlarına atanabilmeleri için EKPSS önemli bir fırsat. Bu rehberde resmi bilgilere dayanarak başvuru sürecine dair tüm detayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Hem net bilgiler vereceğim hem de bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktaları öne çıkaracağım.

Hazırsanız başlıyoruz! 🚀

EKPSS Başvuru Şartları ve Tarihi​

EKPSS başvuruları, her iki senede bir ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. Genellikle Şubat aylarında olmaktadır. Başvuru yapabilmek için, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış %40 ve üzeri Engelli Sağlık Kurulu Raporunuzun olması ve bu raporunda E-Devlet'e işlenmiş olması gerekmektedir. Başvurularınızı, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden veya Başvuru Merkezlerinden yapabilirsiniz. Başvuruları kaçırmamak için ÖSYM'nin sınav takvimini süreç boyunca kontrol etmenizi öneririm.

a. Başvuru merkezine gitmem gerekir mi?

Eğer ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafınız (son 6 ay içerisinde çekilmiş) varsa ve bilgileriniz güncelse, hayır. İnternet üzerinden kolayca başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ancak sistemde geçerli bir fotoğrafınız yoksa ve engel bilgileriniz güncel değilse mutlaka başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. Bunun içinse ikamet ettiğiniz şehirdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne giderek "Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı Belgesi" almanız gerekiyor. Bu belge engel durumunuza göre kişisel bilgileriz ve sınav gereksinimleriz doğrultusunda hazırlanmakta ve üç nüsha halinde düzenlenmektedir. Size iki adet belge verecekler ve bunlardan biri sizde kalacaktır. Diğerini ise başvuru merkezine götüreceksiniz.

EKPSS Sınav Ücreti Nasıl Ödenir?​

Başvurunuzun onaylanması için son adım, sınav ücretidir. EKPSS sınav ücreti toplamda 370 TL olup; bu tutarın 295 TL'si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Kalan 75 TL'yi ise banka veya internet bankacılığı üzerinden "Sınav Ödemeleri" menüsünden ödemeniz gerekiyor. Ücretin ödemesi yapılmadığı takdirde başvurular tamamlanmıyor. Bu nedenle ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde bulunan "Başvurularım" sayfasını, ödemenizin onaylandığından emin olmak için kontrol etmelisiniz.

EKPSS Sınav İçeriği​

EKPSS sınavında, adayların eğitim düzeyleri ve engel gruplarına göre hazırlanmış Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden oluşan soru kitapçığı ile cevap kağıdı verilmektedir. Ortaöğretim, önlisans ve lisans kategorilerinde düzenlenen bu sınavda, adaylara kendi seviyelerinde soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Soru kitapçığı adayların bilgi düzeylerini ölçmek için her soruyu 5 cevap şıkkı (a,b,c,d,e) şeklinde sunacaktır. Sınav sonucunda aldığınız puanlar 4 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. 2 yılın sonunda tekrar sınava girmeniz halinde önceki puanınız geçerliliğini yitirir ve yerine yeni aldığınız puan eklenir.
Umuyoruz ki emek veren ve özveriyle çalışan her aday 4 yıla kalmadan kamu kurumlarında yerlerini alırlar..

Genel Yetenek Testi​

• Türkçe: 15 Soru
  • Matematik: 15 Soru

Genel Kültür Testi​

• Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi: 10 Soru
  • Temel Yurttaşlık Bilgisi: 6 Soru
  • Türk Kültür ve Medeniyetleri: 3 Soru
  • Türkiye Coğrafyası: 5 Soru
  • Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular: 6 Soru
Sınav sonrasında Atama Rehberinde görüşmek üzere..
🙅‍♂️ Her Adımda Engel Yok, Başarı Var! diyerek size hayatınız boyunca güzellikler dilerim.

Yükleniyor...

Öne Çıkan Konular

Popüler Konular

Yeni Kaynaklar

• Scribus
    Scribus
    Açık kaynak masaüstü yayıncılık programı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Inkscape
    Inkscape
    Inkscape güçlü ve ücretsiz bir vektörel çizim aracıdır.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GIMP (GNU Image Manipulation Program)
    GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı.
    • Nedim
    • Güncelleme:
  • Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Adobe Acrobat Reader Enterprise
    Ücretsiz PDF görüntüleyici.
    • Tamer
    • Güncelleme:
  • Java Runtime Environment
    Java Runtime Environment
    Masaüstü uygulamalarını çalıştırmak için Java.
    • Tamer
    • Güncelleme:

İstatistikler

Konular
839
Kullanıcılar
743
Son Üye
Nur Şen

Geri